Ületame hirme -18.08 h2ck.final.august

Vaikselt toome seda krõbisevat koju. Mul on kahju, et ma sellega juba varem tegelema ei hakanud. Olin samuti selles nõiaringis, kus kinnitasin oma peas, et investeerimine on äge, aga pelgalt mõtteks see ka jäi. Investeerimisraadios oli ka just intervjuu, kus tõdeti, et kuskilt tuleb alustada. Kui liiga palju lugeda ja proovida asju endale teoorias selgeks teha, siis võib tekkida analüüsihalvatus. Tuleb nii palju informatsiooni peale, et selle infohulga all murdud ning rohkem edasi ei liigugi. Siit ka minu julge soovitus kõigile, kes mõtlevad investeerimisega alustamise peale – lihtsalt hakka ühest kohast pihta ning võta asi sammhaaval ette! Ära jää selle mõtte juurde seisma, vaid tee midagi reaalselt selle jaoks!
Aga tulles nüüd numbrite juurde, sest sellepärast te ju siin kõik ka lugemas olete, siis hetkeseisuga on portfell kasvanud ca 220 000 euro juurde.

Natuke oleme hingetagust jälle suurendanud. Kui graafikut vaadata, siis praktiliselt igakuiselt on joon üles tõusnud. See teeb kohati asja raskemaks, kui peaks tekkima langus. Mu üks miinustest on see, et minu jaoks peavad kõik asjad olema perfektsed ja täiuslikult tehtud. Ma ei salli läbikukkumisi või kaotusi. Loodan, et vähemalt selle blogi kirjutamise käigus ning enda probleemi tõdemisel, suudan sellest üle olla ja paremaks muutuda. Oma peas suudan leppida mõttega, et ka allaminekud on normaalsed, kuid neid on raske alla neelata. Seetõttu oli ka kunagi pokkerit mängides üsna raske kaotustega leppida. Kes on pokkerit sügavamalt mänginud, teab, et selle käigus võib su mängugraafik käia üles alla nagu ameerika mäed. Minu jaoks oli võit esmatähtis ning kui olin mingi summa kaotanud, siis proovisin seda iga hinna eest tagasi teenida. See aga lõppes sellega, et olin esialgsest august veelgi suuremas augus. Respekt Madisele, kes suudab pokkerit elukutselisena biitida ning oma tõusujoont vaid üles poole ehitada. Virtuaalne high five sulle!

Augusti kuu passiivne sissetulek oli 1949.11€, mis on oma suurusjärgus kolmandal kohal üldarvestuses. Vaid kahel korra olen suutnud rohkem passiivset sissetulekut genereerida ning esimene neist oli jaanuaris, kui Mintos andis heldelt tagasi oma kampaaniaga. Paljudel teistel blogijatel oli august üsna kehva kuu ning seda enam oli minu üllatus suur, kui lõin kuu lõpus numbreid kokku.

Passiivne sissetulek jaotus seekord suisa kolme erineva sissetuleku allika vahel.

 

Väikse muudatuse on ka läbi teinud mu portfell, mis hetkel on kujunenud selliseks:

Võtame aga kõik ükshaaval ilusasti ette.

Ühisrahastuses on toimunud mõningased muudatused. Omaraha on endiselt surnud seisus ning ootan, et vaba raha hulk koguneks 500€ peale, et see siis jälle välja kanda.
Viimastel nädalatel sai Mintoses aga mu portfell Mogo tagasiostukampaaniate tõttu tugevalt pihta, mistõttu vaba raha hulk suurenes. Mintoses oli häid laene, kuid mitte nii palju, et kogu mu raha saaks rahulikult tööd teha. Umbes samal ajal lugesin Rahakrati blogi ning tema numbreid lugedes jäi silma peenike lõik – laenud ettevõtetele. Võtsin südame rindu ning mõtlesin, et ka mina ei saa olla kehvem investor. Kui sa tutvusringkonnas räägid, et tegeled investeerimisega, siis sa võid kohata kahte reaktsiooni:

A) Inimene ütleb, et investeerimine on äge, aga ta ise ei ole midagi teinud.
B) Tal oleks vaja mingi ägeda ettevõtte, startupi vms jaoks veidi raha.
C) Ta investeerib ka ning te muutute eluks ajaks parimateks sõpradeks.

Minu teele on aegajalt sattunud inimesi, kes on oma ettevõtte jaoks raha soovinud, kuid olin siiani sellest valdkonnast eemale hoidnud. Aga see oli pigem mu enda hirm, mis mind tagasi hoidis. Kuskilt tuleb ju peale hakata ning otsustasin ka selle valdkonna ära proovida. Roosaare on asja isegi nii kõrgele tasemele viinud, et ta võtab oma blogis teiste inimeste käest oma ettevõttele laene sisse 6-7% intressiga, et siis seda kõrgemate % jälle uuesti ringlusesse lasta. Vot see on tase.

PS. Pommuudis on see, et ka Investor Toomas plaanib käe märjaks teha ühisrahastusega. Päris mitu mitu head aastat on tal see küll aega võtnud, aga parem hilja, kui mitte kunagi. Võibolla teeb ühisrahastus varsti oma tootlusega kogu tema portfellile silmad ette.

Mikrolaenude alamkategooria sündiski sellest, et nad tegelikult küll kuuluvad ühisrahastuse kategooriasse, sest ma annan nö. laenuraha välja, aga ma soovin neid eraldi kajastada oma portfellis. Äkki annab see samamoodi kellelegi inspiratsiooni nagu Rahakratt mulle.
Andsin kahele ettevõttele 20 000 eurot laenu, et nad saaksid oma seadmeid uuendada ning selle läbi tootlikust tõsta. Loodetavasti kõik sujub ning siit tekib uus sissetuleku allikas.

RahaBotid töötavad, kuid esinenud on probleeme ning ma ei ole suutnud neid veel ära lahendada. Mu kõige esimene RahaBot on nakatunud viirusega ning ma ei ole suutnud seda välja juurida. Masin põhimõtteliselt töötab, aga see tekitab pingeid ja frustratsiooni. Kahjur on kuidagi nii osav, et suudab ennast pidevalt ümber kujundada ning väiksematesse pragudesse peita. Ühe nurga teed puhtaks, siis hops, järgmises nurgas on tagasi. Nagu Murphy seadus, siis ka viimase ja kõige uuema RahaBotiga on probleeme. Varuosade peale läks veidi vähem, täpsemalt 3129 eurot, aga ma tean juba ette, et see number peatselt suureneb. Sain suure hooga ühe hammasrata vahetatud vale mõõdu järgi ning nüüd sööb see iga keerutusega masina sisse. Kardan, et sealt tuleb selline 300-500€ parandus teha. See on siis umbes ühe kuu kasum, mis vastu taevast lendab. Samuti pean igakuiselt ka väikest intressi vennale maksma, et tema abil üldse õnnestus see RahaBot oma masinaparki sisse tuua. Konkreetse seadme käima saamisega läks ka veidi oodatust kauem, aga vähemalt sain ta lõpuks tööle. Kui täitsa aus olla, siis kohati on olnud küll mõtteid, et võibolla tuleks nad kõik lihtsalt maha müüa ning suunata see raha Mintosesse ja aktsiatesse. Vähem peavalu ning kõik toimingud saaks praktiliselt paari nupuvajutusega ära tehtud. Pigistaks ka veidi rohkem tootlust välja, aga siis hakkaks jällegi teistpidi peavalu – seadmetele on vaja uued omanikud leida. Nokk kinni, saba lahti situatsioon. Püüan võtta hetkel veidi tagasihoidlikuma positsiooni ja näha, kas probleemid vähenevad ning saab asja enam vähem uuesti tööle.

Aktsiate puhul sai augustis juurde soetatud SAB1L aktsiad ehk Šiauliu bankas omi. Ma arvan, et hetke turuhind 0.499€ ,on alla turu väärtust. Kõikide targemate inimeste targetid on pandud ca 0.6€ juurde. Võtsin veidi spekulatiivsema hoiaku ning arvan, et hind tõuseb poole aasta, aasta jooksul selleni. Lisaks peaks järgmisel aastal saama ka üsna head dividenti. P/B suhtarv on üsna hea ning laenu konverteerimisel peaks tekkima päris mitme miljoniline tulu, mille ideaalis ju võiks erakorralise dividendina välja maksta. Palju eeldusi, aga elame, näeme.
Apranga on minu silmis teinud häid tulemusi, kuid aktsiahind sellele vastanud ei ole. Hind pigem kukub ja kukub. Hetkel näitab ta mul ca -6% langust. Päris jama näha, et oled juba paar sada eurot miinuses. Kui majanduslangus peaks tulema, siis see saab ikka väga korralik katsumus olema inimesele, kellele ei meeldi kaotused.
Baltic Horizon Fund jätkab oma tagasiostudega, kuid need summad on nii väikesed, et väga aktsiahinda ei mõjuta.
Aktsiate osakaal on endiselt väike, kõigest 3,3% kogu portfellist. Hetkel on veel ruumi, et kasvatada seda 10%ni. Tahaksin juurde veel lisada Merko Ehituse ja Telia Lietuva. Mis te neist aktsiatest arvate?

Tule investeeri koos minuga Mintoses ja me mõlemad võidame 1% boonust investeerides. Vajuta sellele lingile, et avada endale Mintoses konto:

https://c.trackmytarget.com/iup527

Kuidas see töötab? Mart avab üleval oleva lingiga konto ning hakkab Mintoses investeerima. 30 päeva pärast on Mart investeerinud kokku 3500€ ning me mõlemad saame oma kontole 35€ puhast raha. Sama diil juhtub ka 60ndal ja 90ndal päeval. Mida rohkem investeerid, seda rohkem boonust saad! Win win!


4 thoughts on “Ületame hirme -18.08 h2ck.final.august

 1. rahakratt Reply

  Kohe saadan inspiratsiooniarve.

  1. RahaBot Reply

 2. Ökonoomitaja Reply

  Uhke ja kiiduväärt osa passiivsest sissetulekust moodustab rahabot. Ei ole siit blogist, leidnud vastust, kuidas botid töötavad. 🙂

  1. RahaBot Reply

   RahaBotid töötavad igati legaalselt igakuist passiivset sissetulekut tootes 🙂

Leave a Reply