31 päevaga 15 000 eurot – 18.05 h2ck.final.mai

93hi.gif

Kisun Rahakratilt kunni krooni peast ning kuulutan ennast selleks kuuks uueks ässaks!
Mais suutsin koju tassida natuke üle 15 000 klõbiseva euro, aga see ei tulnud kerge vaevaga. Müüsin oma tunde nagu Sõle tänava prostituut. Üks klient läinud, siis lendas kohe teine letti. Pidevast tegevusest lõi vasak õlg ja kael täitsa krampi, nii et tuli massaažilaual lasta seda mudida. Õnneliku lõpuga see protsess ei olnud, sest lahkudes oli õlalihas endiselt valus ning mina paarikümne euro võrra vaesem.

Popiks on saanud oma säästuprotsendi jälgimine ning tahtsin ka selle hullusega kaasa minna. Mai säästuprotsendiks tuli 83%. Nagu vanasõna ütleb, et kui kulusid ei saa kontrolli alla, siis suurenda sissetulekuid. See töötab alati.

Sain kätte ka aasta alguses ühe välja hõigatud eesmärgi. Nüüdseks on mu portfell kasvanud ca 157 000 euroni. 

Investeerimise tabel - Google Sheets 6-10-2018 6-45-25 PM.png

Mõni kirkam lugeja võib märgata, et 15 000€ kuu sissetuleku juures peaks olema portfell juba suurem. Väike erinevusvahe tuleb sellest, et ma arvutan oma portfellis reaalselt raha, mis seisab erinevatel kontodel ning sissetuleku real on ka summad, mida kliendid ei ole veel üle kandnud. Mõni sitikas ei taha kohe sularahas maksta, siis tulebki veidi oodata, kui raha ülekandega minuni veereb. Aga ette ruttavalt võin õelda, et sellist kuud rohkem teha otseselt ei taha.

Kui sead endale eesmärgiks numbrid, siis kohati on see lõpmatu eesmärk. Numbrid ei lõppe kunagi ära.
Mingi hetk oli mu eesmärgiks teenida 1000 eurot kuus. See tundus uskumatult suur summa. Kui see oli käes, siis tekkis koheselt uueks verstapostiks 2500 eurot. Natuke läks aega mööda ja see summa oli käes. Järgmiseks sammuks tuli 5000 eurot. See kõlas täitsa ulmelisena. Möödusid mõned kuud ning 5000 eurone sissetulek oli tehtud. Järgmiseks summaks sai 10 000 eurot. Läks veidi rohkem aega mööda ning ka see oli käega katsutav. Järgnes 12 000 eurot. Tehtud. Nüüd tuli täitsa ootamatult summaks juba 15 000 eurot. Aga ma ei ole õnnelikum. See nõiaring jätkub vast lõpmatuseni. Tunnen, et on viimane aeg pidureid tõmmata. Mu pere ja sõbrad tunnevad, et ma olen muutunud külmemaks ja minust oleks justkui elurõõm välja imetud. See võib olla tööst, aga ei pruugi. Sellest arusaamiseks on vaid üks võimalus – ma pean tööd vähendama. Ma tõstan veidi oma hindu ning ebameeldivamad otsad lükkan eemale. Hakkan järjest enam mõistma, et raha ei tee õnnelikuks. Õnnelikuks teeb kohal olemine. Kui matad ennast töö sisse, siis elad justkui autopiloodil. Kliendid vahetuvad, raha koguneb, aga sinu tervis ja aeg kaob. Mida rohkem sa endast aega ja tervist välja pressid, seda rohkem sa küll raha vastu saad, aga kas sellel on mõtet? Kui ma järgmine päev peaksin ära surema, siis mis kasu sellest kõigest oleks!?

Aga jätkame veidi helgemal teemal ning jätame filosofeerimise järgmiste kordadeni! 🙂

Mai kuu passiivne sissetulek oli 1996.70€

Investeerimise tabel - Google Sheets 6-10-2018 6-50-51 PM.png

Passiivne sissetulek jagunes 1471.70€ ühisrahastusest ning 525€ Raharobotist.

Hetkel on portfell jaotunud nii:

Investeerimise tabel - Google Sheets 6-10-2018 6-52-15 PM.png

Ühisrahastuses on lood nii ja naa. Kandsin ca 9000 eurot Mintosesse juurde, mis andis oma Cashbackiga jälle väikse boonuse tagasi.

Tule investeeri koos minuga Mintoses ja me mõlemad võidame 1% boonust investeerides. Vajuta sellele lingile, et avada endale Mintoses konto:

https://c.trackmytarget.com/iup527

Kuidas see töötab? Mart avab üleval oleva lingiga konto ning hakkab Mintoses investeerima. 30 päeva pärast on Mart investeerinud kokku 3500€ ning me mõlemad saame oma kontole 35€ puhast raha. Sama diil juhtub ka 60ndal ja 90ndal päeval. Mida rohkem investeerid, seda rohkem boonust saad! Win win!

Seekord võtsin ainult Mogo laenusid juurde, sest Lendo kampaania sai läbi. Mintos toodab väga hästi. See vastu Omaraha on täiesti seisma jäänud. Eelmise kuu kasum oli ca 90 eurot, aga raha enam välja ei lähe. Hakkan vaikselt OR portfelli likvideerima, sest sama tootlust pakub hetkel Mintos ning neil on olemas ka järelturg. See annab väga suure eelise, sest kui platvormilt oleks vaja raha välja saada, siis Mintoses on see võimalik. Omarahas olen aga nii kaua kinni, kuni inimesed oma laene tagasi maksavad.

RahaBotid töötavad hästi. Vahepeal tegin esimesele masinale tarkvara uuenduse, mis minu üllatuseks ei tekitanudki tootluse langust. Eks järgmises postituses oskan juba täpsemalt õelda, kas endiselt kõik turvanõuded vastavad standaritele ja raha läbib edukalt kontrolli. Hetkel olen positiivselt meelestatud ning loodetavasti liigub kõik sujuvalt.

Aktsiate puhul tegin väikse pöörde. Otsustasin oma portfelli veidi mängurõõmu tuua ning aktsiad tunduvad selleks sobilikud instrumendid. Krüptovaluutat ma ei julge puudutada, aga natuke katsetada Balti Börsiga tunduks täitsa põnev. Pikemas perspektiivis võiks kõik instrumendid oma vahel võrdselt ära jaotatud olla, aga hetkel tahaksin hoida aktsiate osakaalu kuskil 10% kandis kogu portfellist.
Kui plaanid ka aktsiatesse investeerida läbi ettevõtte, siis selle jaoks on sul vaja LEI koodi. Kirjutasin sellest lähemalt siin https://raharobot.wordpress.com/2018/06/01/kus-on-koige-soodsam-lei-koodi-teha/

Võtsin osa ka Tallinna Sadama IPOst ning skoorisin sealt endale paar tuhat aktsiat. Kui dividendimakse jääb samaks, siis selle hinna juureks pakub aktsia ca 8% dividenditootlust. Kui aktsiahind peaks tõusma esimestel kauplemisnädalatel 2€ kanti, siis müün kogu kupatuse maha. Võibolla peaksime me väiksed kalad võtma õppust Buffetist, kes hetkel istub järjest rohkem rahas. Mai algusega oli tal 135 miljardit dollarit rahas. Aga jube kerge on teisi õpetada. Näpud sügelevad, et saaks aktsiaportfelli suurendada. Iga uus asi pakub põnevust ja siis tahaks pea ees sinna sisse sukelduda.
Kui alustasin ühisrahastusega, siis sai ikka mitu korda päevas kontoseisu vaatamas käidud. Põnevus oli nii suur. Hetkel ratsionaalne pool ütleb mulle, et aktsiad on üle hinnatud ning neist tuleks eemale hoida. Aga teine osa minus vaatab hetkel Apranga ja Baltic Horizoni poole. Esimene neist kaupleb hetkel ühel madalamail tasemel. Kas teil on neid portfellis? 🙂

 

 

 

 

 


14 thoughts on “31 päevaga 15 000 eurot – 18.05 h2ck.final.mai

  1. Varatasku Reply

    Väga muljetavaldav! Sinu sissetuleku suurus paneb mõtlema asjaolule, et enda latt on liiga madalaks seatud ja peaks kõrgemale sihtima.

    Aga nõustun sinuga täielikult, et raha saamine-teenimine üksi kedagi õnnelikuks ei tee ja selle arvelt muu kõrvale jätmine pole ilmselt asja väärt. Tundub väga mõistlik, et võtad kriips vaiksemalt ja jõuad kõrvalt ka muudes elu aspektides rohkem panustada. Eriti arvestades seda, et sa liiguks ka näiteks poole koormusega tööd tehes ikkagi muljetavaldava kiirusega finantseesmärkide poole.

    Vaadates sinu praegust progressi, siis oled sa mõelnud sellele, et mida teksid siis kui raha pärast enam tööl käima ei peaks? Kas jätkad ikkagi väikese koormusega praeguse erialaga? Kui mitte, siis millega täidaksid tühimiku, mis töötamise järel jääb?

    1. RahaBot Reply

      Märten võttis täna oma postitusega mul sõnad suust 😀 Kopeerin siia veidi tema mõtteid:

      “Rikkuse saavutamisel on enamasti hind. Me vahetame rikkuse millegi vastu. Enamasti on selleks aeg. Aeg, mis kulub töö tegemisele või millegi saavutamisele. See iseenesest ju ei tundu kuigi kõrge hind. Samas andes ära oma aega või eelistades oma aega kulutada rikkuse saavutamisele, loobume sellest ajast kusagil mujal. Sõltuvalt meie rikkusepüüdluse intensiivsusest väljendub aja defitsiit elu teistes valdkondades, kas veidi või üpris palju. See toob sageli endaga kaasa vaimse ja/või füüsilise tervise halvenemise, jahenenud suhted partneriga, vanematega, lastega. Samuti sugulaste ja sõpradega.
      Seega tihtipeale on suure rikkuse saavutamise hinnaks puudujääk mingis teises, või praktiliselt kõigis teistes, elu valdkondades. Nii mõnigi võib nüüd vastu väita, et see ei ole nii, ma planeerin oma elu oskuslikult, kasutan aega efektiivselt ja katan kõik vajalikud valdkonnad – teen trenni, käin elukaaslasega jätkuvalt kohtingutel, helistan ja külastan sageli vanemaid ja nii edasi ja nii edasi. Teate, ma usun seda ja ei usu ka. Kindlasti on selline teadlik aja planeerimise lahendus parem kui ainult üksipulgi rikkuse loomisele keskenduda, kuid olgem ausad – need puudujäägid, emotsionaalne kaugenemine ja kõik muu taoline tulevad hiilides. Vahest võtab see kuid, vahest aastaid.”

      Võibolla tuleks tõesti aeg maha võtta ning järgida fraasi: “Stop and smell the roses”. Ma vaatan, et kõik mu ümber muutub, ühel hetkel on talvest saanud suvi ning suvest talv. Aga kui ise ei peatu ja seda ei hinda, siis see aeg on kadunud. Jah, ma see periood teenisin raha, aga mida see raha mulle annab. Ma vahetan oma aja raha vastu. Investeerin selle näiteks aktsiatesse või kinnisvarasse ja kui peaks tulema krahh ning kaotan oma portfellist pool või enam, siis mis selle mõte oli? Sama hästi oleks võinud poole vähem raha teenida, elada hetkes, nautida Eestit ja inimesi ning ma oleksin krahhi ajal võibolla samas kohas. Ja siis istub minu kukil väike putukas, kes ütleb, et julge hundi rind on rasvane ning kes ei riski, see jääbki sama kohapeale seisma. Jube keeruline see inimloomus 😀

      Kui ma hetkel ettevõtte kohustused ära kaotaks, siis ma otseselt ei peakski vist enam tööl käima. Eeldusel, et ühisrahastus ja kinnisvara töötavad sama hästi edasi. Aga ma arvan, et ma ei suudaks oma tööd lõpetada. See on osa minust. See olengi mina. Ma armastan oma tööd ning ei vahetaks seda vast millegi vastu. Ma pigem võtaksin vast koormust vähemaks, elaksin rohkem, naudiksin elu ja teeksin ehk rohkem pro bono tööd.
      Noorena tundus mulle imelik, kui inimesed tegid nö. heategevust. Mulle tundus, et kui raha ei saa, siis ei ole asjal mõtet. Nüüd aga hakkan vaikselt mõistma, et kohati teistele hea tegemises peitubki elu võti. See täidab sind heaga ning ka inimest, kellele head teed. Täites teise inimese õnnekarikat, täidad ka enda oma.

      1. Varatasku Reply

        Seda viimast põhimõtet on kusjuures ka teaduslikult korduvalt tõestatud – teistele andmine tõepoolest täidab iseenda õnnekarikat 🙂 Enda subjektiivsest vaatest tooksin õnnetunde kujunemisele ja hoidmise juures olulisteks faktoriteks veel:
        * Lähedased suhted perekonna ja sõpradega (kvaliteet üle kvantiteedi)
        * Elus suurema eesmärgi omamine (mis paneb mind hommikul voodist välja tõusma? mis paneb mu silmad särama, elus sihikindlalt ja õhinaga toimetama?)
        * Praeguses hetkes elamine. Märgata, mis minu ümber ja minu endaga toimub (mindfulness)
        * Olla tänulik selle eest, mis mul olemas on.
        * Tervis (kui ei ole tervist, siis läheb ka muuga raskeks)
        * Positiivne ellusuhtumine. Võtta elus juhtuvaid negatiivseid sündmuseid kui elu paratamatust, võimalusel nendest õppida. Tõusta mahalööduna uuesti ja tugevama püsti ning liikuda edasi.
        * Kogemused üle materiaalsete asjade: reisida, veeta aega sõpradega, õppida ja teha uusi asju
        * Muretseda ainult asjade üle, mis on minu enda kontrolli all ja mida ma saan oma tegevustega mõjutada. Mitte vaevata oma pead muredega, mida mul enda tegevustega mõjutada ei õnnestu.
        * Elukestev õppimine – arendada end nii vaimselt kui füüsiliselt läbi kogu elu.

        Igatahes, soovin sulle jaksu, edu ja õnne Rahabot! Jään ootama järgmist postitust ja arenguid sinu teekonnal 🙂

        1. RahaBot Reply

          Super soovitused! Neist esimese olen võtnud endale ka selle aasta üheks eesmärgiks ning püüan rohkem aega veeta perekonna ja sõpradega. Pahatihti aga kaldun sellest eesmärgist kõrvale ning pean ennast uuesti teele raputama 😀

          Sinu soovitatud teine eesmärk on samuti väga täpne ja hea. Viimasel ajal just tunnengi, et mul puudub see üks suur eesmärk. Siis langedki sellele autopiloodile ja korjad lihtsalt raha koju. Aga selline tuim teenimine nüristab ära. See on kindlasti punkt, mis vajab mul sügavamat mõtlemist.

          Ma ei hakka neid teisi kõiki lahti kirjutama, sest siis tuleks terve romaan ära. Aga olen absoluutselt kõigiga neist nõus ning mingil määral on nad kõik ka mu enda peas olemas olnud. On ütlemata tore näha ka teisi, kes sarnaselt mõtlevad ja sarnasel teekonnal on. Aitäh sulle. Selline toetus ja tugi on meeletult hea! 🙂

  2. rahakratt Reply

    Tropp oled 🙂

    1. RahaBot Reply

      Ära pikka viha pea 🙂

  3. Eluolust Reply

    Oot, mis kuradi valdkonnas sa tegelesidki?

    1. RahaBot Reply

      Ütleme nii, et EMTAKi järgi on mu ettevõtte liigitatud Kutse-, teadus- ja tehnikaalane tegevus. Ääremärkusena võin õelda, et see IT ala ei ole 🙂

  4. R Reply

    Raha ja õnne teemadel. Mulle on ühest budistlikust raamatust meelde jäänud selline mõte: kui sa tead, et sul on elada jäänud pool aastat, kas sa kasutaksid oma aega jätkuvalt nii nagu praegugi? Peale selle lugemist kummitab see mind pidevalt ning proovin järk-järgult liikuda nende tegevuste poole, mida ise teha tahan, mitte mida peab.

    1. RahaBot Reply

      Jah, see on hea mõte 🙂 Kuigi kohati võib pool aastat nii pikk aeg olla, et muutud mugavaks.
      Teine koolkoond soovitab elada motoga, et täna on su viimane päev ning proovida selle järgi elada. Kuigi see võib veidi ekstreemne olla 😀

  5. investriss Reply

    Ma olen nüüd mõned päevad sõnatu olnud ja praegugi oskan öelda vaid WOW! 😀

    1. RahaBot Reply

      Ma tänan Investriss!! :))

  6. Tonis Reply

    Mis asi on rahabot?

    1. RahaBot Reply

      RahaBot on üks paganama vinge instrument, mis toodab kuust kuusse sulle raha. Kui oled hoolas blogilugeja, siis ridade vahelt on täitsa võimalik läbi hammustada RahaBoti konseptsioonist. 😉

Leave a Reply