Kus on kõige soodsam LEI koodi teha?

duck_1.gif
Kuu on mööda läinud ning olen aktsiate osas teinud väikse meelemuutuse. Plaanin osaleda Tallinna Sadama IPOs ning selle jaoks oli vaja hakata tegutsema. Esmalt tuli ära otsustada, kas investeerin aktsiatesse eraisikuna või ettevõtte alt. Senini on kõik mu investeeringud ettevõtte alt tehtud. Aga vaatame mõlema plusse ja miinuseid:

Eraisik

Investeerimiskontot kasutades on maksustamine praktiliselt sama, mis ka juriidilisel kehal. Kui teha investeerimiskonto LHVsse, siis on Maksuametiga aruandlus ka vaid paari kliki kaugusel. Kui portfell läheb juba üsna suureks, nii 30k+ eurot, siis välismaise maakleri juurde kolides ( Interactive Brokers, Lynx jms), ei saa enam investeerimiskontot kasutada. Siis oleks mõistlik oma putka kinni panna ja kolida kõik ettevõtte alla.

+ Väga lihtne aruandlus investeerimiskontot kasutades LHVs.
+ Saad dividendid puhtalt kätte.
+ Eraisikuna saad vajadusel suurema kodulaenu võtta.
+ Ei ole vaja LEI koodi.

Ostu- ja haldustasud on justkui maha visatud raha.
– Välismaakleri juures olev konto teeb aruandluse palju keerulisemaks ja kaob võimalus maksukohustust edasi lükata.

Ettevõtte

Aktsiate puhul on suureks miinuseks divideni topeltmaksustamine, aga kui seda raha ettevõttest välja ei võta, vaid keerutad pidevalt erinevate instrumentide vahel, siis topeltmaksustamine rolli ei mängi.

+ Saad erinevad kulud kanda ettevõtte kuludesse (ka mõned eraisiku kulud, kui oled piisavalt osav).
+ Investeerid nö. maksueelset raha ja lükkad oma maksukohustust edasi. Mida rohkem raha, seda kiiremini finantsvabaduse saavutad.
+ Panga silmis muutub su ettevõtte järjest jõukamaks ning nad jooksevad tormi, et sulle laenu anda.

Dividendi väljavõtmisel on topeltmaksustamine. Väike nipp: ära võta raha välja või leia viise, kuidas hiljem sularahakassa “ära kaotada” 😉
–  Raamatupidamisega vaja tegeleda.
Lisakulutused, nt LEI kood.

 

Kuna kõik mu investeeringud on juba ettevõtte all, siis on raha kergem keerutada läbi selle masina. Sellest aastast ei saa enam ettevõtted lihtsalt aktsiaturgudel opereerida. Euroopa Liidul hakkavad taskud tühjenema ning selle täitmise jaoks loodi LEI kood.

LEI kood on ettevõtte tunnusnumber finantsturgudel. Sinna kuuluvad  aktsiaturud, võlakirjaturud ja tuletisinstrumentide turud.
Oleksime võinud ju kasutada ettevõttete registrikoodi, mis kõigil äriregistris üleval juba on, aga ei, siis ju ei saaks vahelt teenida.

Nüüdsest on nii, et kui tahad ettevõtte alt aktsiaid osta või müüa, siis su ettevõttel peab olema 20-kohaline registrikood. Ilma koodita turule ei pääse ja aktsiatehingutest võid vaid und näha. Härrad on nii kavalad olnud, et see kood kehtib vaid üks aasta. Kui aasta on möödunud, siis tuleb koodi uuendada ja selle eest uuesti tasuda. Ootan “põnevusega”, mida järgmisena välja suudetakse mõelda, et väikeinvestorite käest raha ära võtta.

Tegin su elu kergemaks ning koondasin siia kõige paremad kohad, kus LEI koodi taodelda.

ASUTUS Esmane registreerimine Uuendamine aastaks
LEI Register

www.leiregister.ee

79€ 65€
Baltic LEI

www.balticlei.ee

79€ 65€
Nasdaq
www.nasdaqcsd.com
79€ 59€
LHV
www.lhv.ee
120€ 80€
Bloomberg Finance LP
www.bloomberg.com
66€ 45€
GS1
www.gs1.ee
89€ 59€

Kõige soodsam variant on LEI koodi teha Bloombergis. Esitasin seal taotluse neljapäeva õhtul kell 21.00 ning reede hommikul kell 10.30 oli LEI kood olemas. Nüüd on veel kuni 6nda juunini aega, et Tallinna Sadama aktsiaid märkida.


4 thoughts on “Kus on kõige soodsam LEI koodi teha?

  1. Benjamin555 Reply

    Kas sa sooviksid oma lugejatega ka jagada mõnda head viisi selle kassa kadumistriki kohta? 🙂

  2. Kristjan Reply

    https://www.leiregister.ee teeb LEI koodi 59 euroga, ka Baltic LEI hind ei olnud enam 79, vaid 65.

    1. Rahabot Reply

      Nüüd sellest postitusest pikem aeg möödas ja konkurents tihedamaks läinud. Sellest ka vast soodsamad hinnad Eesti turul.

  3. Mart Reply

    Siit leiab uuendatud võrdluse: https://fridayinvestor.com/et/
    Ka praegu Bloomberg kõige soodsam, LEIRegister pakub hinnas konkurentsi kui mitu aastat korraga ette ära maksta

Leave a Reply