18-03 h4ck.final.märts

existential-crisis-gif-4.gif

Käes on märts ning aeg visata järjekordselt pilguheit tagasi. Kuigi see kuu sai päris korralikult rassitud, siis üleüldine portfelli kasv oli väike. Hetkel on portfell napilt üle 140 000 euro.

Investeerimise tabel - Google Sheets 4-7-2018 6-33-54 PM.png

Igakuiselt säästumäära % ei jälgi, kuid see peaks olema vahemikus 70%-85%. Ja pigem on see üleval osas kui all. Olen väiksest peale rahaga üsna tagasihoidlikult käitunud ja pigem seda hoidnud kui laristanud. Minu jaoks peavad kõik ostud olema läbi mõeldud ja kaalutud ning impulssoste ei tee praktiliselt kunagi. Isegi trenni mineku üle piidlesin mitu kuud, kas sellise kuupõhise kohustuse lisamine on ikka hea mõte või mitte. Lõpuks otsustasin siiski selle ette võtta ja see oli tegelikult hea mõte. Väike liigutamine jõusaalis või ujumas käies annab päris palju energiat ja positiivsust juurde.

Aga tuleme nüüd märtsi kuu passiivse sissetuleku juurde, milleks oli 1295.35 eurot.

Investeerimise tabel - Google Sheets 4-7-2018 6-46-03 PM.png

Mintos aitab jõudsalt varandust kasvatada ning nüüd on kaks RahaRobotit käima saadud. Räägime neist natuke põhjalikumalt hiljem.

Portfelli jaotus märtsis on hetkel selline:

Investeerimise tabel - Google Sheets 4-7-2018 6-47-41 PM.png

Muutus eelmise kuuga on üsna minimaalne. Raha osakaal on veidi tõusnud tänu RahaBoti töötamisele, aga kõik muu on praktiliselt sama.
Raha osakaalu võiks veidi suurendada. Ideaalis oleks selline 10% osakaal portfellist täitsa hea. Siis saab ootamatuid võimalusi vajadusel realiseerida.

Ühisrahastuses läheb endiselt üsna hästi tänu Mintosele. Mogo pikendab jõudsalt oma CashBacki kampaaniat, mis vaikselt on vist muutunud uueks normiks. Seni kaua kui Mintos pilli kotti ei pane, siis raha kasvab jõudsalt.

RahaBotid töötavad mõlemad täie hooga. Nagu eelmises postituses mainisin, siis õnnestus mustalt turult leida veel üks sarnane isend. Tolle masina soetasin samuti 30 000 euro eest. Eelmine omanik oli teda üsna jõudsalt kasutanud, mistõttu mõned sahtlid vajasid veidi näputööd, et need uuesti liikuma saada. Suur oli aga minu üllatus, kui avastasin masinat lahti monteerides, et ühe sahtli tahapõhja oli jäänud 450€. Nii juhtub kui oma masina üle hoolt ei kanna ja lased tal kontrollimata minna. Ühe mehe kaotus, teise võit! Hetkel on turul toorikud otsa saanud, mistõttu saab selle RahaBotiga vaid 50€ väljastada. Igakuine tootlus ikkagi ca 250€, mis teeb umbes 10% tootlust. Kahepeale kokku toodavad nad 525 eurot iga kuu. Praktiliselt Eesti miinimumpalk käes!

Aktsia mõtted on peas, aga midagi konkreetselt teinud veel ei ole. Kui ettevõtte jaoks LEI koodi vaja ei oleks, siis oleksin võibolla juba investeerinud mingi osa rahast aktsiatesse. See teeks igakuise investeerimise veidi põnevamaks. Muidu kulutad kuu alguses kogu raha ära ja siis ülejäänud 29 päeva lihtsalt vaatad, kuidas raha keerutab.
Mulle isiklikult tundub, et hetkel on suuremalt jaolt aktsiad õhku täis ning varsti toimub korralik korrektsioon. Eriti hea postitus oli minu arvates Varatasku märtsi 2018 postitus. Varatasku kirjutas oma blogis:

“Olen antud blogis väitnud ja propageerinud mõtteviisi, et pikaajaliselt liiguvad aktsiad alati üles ning et turgu ajastada on väga keeruline. Ometigi raha hoidmise näol ma seda praegu ju teen – püüan turgu ajastada. Mäletan päris eredasti, et kui 2016 aasta alguses töötlesin läbi aktsiatega seotud materjali ja tegin esimesi samme investeerimise suunas, siis kirjutasin ühele börsiga elukutseliselt tegelevale tuttavale ja kurtsin muret – “tahaks alustada, kuid hinnad väga kõrged – ehk peaks ootama?”. Tol hetkel ma ootama ei jäänud ning 2016. aasta algusega võrreldes on kõik minu portfellis olevad aktsiad läbi teinud 20+ % tõusu. Sisuliselt tähendab see seda, et praegusel hetkel peaks tulema 25%+ langus, et ootamine ennast tol hetkel oleks õigustanud. Statistikud on välja arvutanud, et turg tõuseb keskmiselt ~kolmel aastal neljast. Hoides oma portfellist päris suurt osa rahas teen ma puht matemaatiliselt võttes justkui vale valiku – panustan tõenäosuse vastu. Kas aga reaalsuses see 3/4 suhe praegusel hetkel, pärast pikka pulliturgu ikkagi kehtib? Teades, et turg on tsükliline, tahaks puhtalt talupoja mõistusega öelda, et mitte. Eelnevat arvestades jätkan ilmselt ikkagi praeguse valitud teega ja hoian vaba raha käe pärast. Kuna ma tegelikult olen aktsiaturul sees ning jätkan palgast ülejääva rahaga igakuiste ostudega, siis isegi kui ma panustan valesti (ning langust lähiajal ei tule / enne langust suurem tõus), siis saan ikkagi turu tõusust osa. Teistpidi kui karuturg tuleb, siis jätan endale paindlikkuse, et langusest suuremat võitu saada.”

Seda lugedes tabas mind üsna soe ära tundmine, sest mõtlen ka ise nii 😀 Soovitan soojalt ka tema blogile pilgu peale heita. https://varatasku.wordpress.com/. Ta kirjutab ladusalt ning postitused on mõnusalt joonistega ilmestatud. Annan RahaBoti garantii, et ka sulle see blogi meeldib! 😉


8 thoughts on “18-03 h4ck.final.märts

 1. Varatasku Reply

  Iga kord vaatan ja iga kord kukub karp jälle lahti kui näen, et 2 aastaga oled tublisti üle 100 000 EUR netoväärtuse kokku ajnaud. Passiivne sisetulek sealjuures ka esimese kolme kuu põhjal selline, et sellega saaks isegi pärast maksude maksmist ju täitsa ära elada 🙂

  PS! Teen punastades kraapsu nõnda positiivse tagasiside eest! Tegi tuju kohe rõõmsaks 🙂

  1. RahaBot Reply

   Hetkel on passiivne sissetulek tänu Mintose Cashbackile ka kenasti üles rallinud. Ma eeldan, et nüüd lähikuudel toimub selline vaikne langus, mis jääb kuskile 1200 ringi püsima 🙂
   Aga hoian endiselt ka sulle põialt ning ootan suure põnevusega juba järgmisi postitusi! 🙂

 2. darkm Reply

  Kuidas on vüimalik nii kiire rahaline kasv,vaadates neid kasvusi kuude lõikes ? Dets 329€ hüpe 3000€ peale…kui palju igakuu investeerid..st mis summas ja kuhu ?

  1. RahaBot Reply

   Detsembri ja jaanuari väga suur vahe tuleb suuresti tänu Mintoses pakutavale cashbackile. Kui loed mu jaanuari kokkuvõtet, siis seal on ka ilusasti kirjas, et mis summas ja kuhu raha läinud on. Edu investeerimisel! 🙂

 3. algaja Reply

  Imelised numbrid!
  Kas too Rahabot on siis mingisugune arcade mängukonsool või midagi nende laadset?
  Ma hetkel ei kujuta ette ka, et milline neist 30 000 euri maksaks … 😀

  Olen tähele pannud, et nii mõneski kaubanduskeskuses on selliseid vidinaid jõudsalt juurde tekkinud. A la kopteri/auto sõidud või euro eest saad kommi välja võtta või hoopis mingit mänguasja jahtida.

  1. RahaBot Reply

   Ma tänan! 😉
   Aga su väljatoodud arcaded on tegelikult üsna head rahaallikad. Tean paari tuttavat, kes nendega opereerivad ning need masinad pakuvad õiges asukohas olles ulmelisi tootlusi. Keskmine mängumasin on selline 5000-10 000 eurone investeering, aga nende puhaskasum nädalas (eeldusel, et on hea asukoht) võib olla paar tuhat. Eriti hea kui saaks arcade panna üles baaridesse. Kes viitsib nendega jännata, siis teenistus on üsna hea 🙂 Aga see on üsna selline aktiivne investeering. Münte väga palju sisse ei mahu ning suuremad kaubanduskeskused võtavad päris palju tootlusest ära.

 4. jofax Reply

  Eelmisele küsimusele justkui jäi justkui vstamata, et mis asi see rahabot siis on? või on see kuskil juba lahti seletatud ja võib siia lingi panna… usun, et küsitud on rohkemgi. Tänud ette.

  1. RahaBot Reply

   RahaBot on üks paganama vinge instrument, mis toodab kuust kuusse sulle raha. Kui oled hoolas blogilugeja, siis ridade vahelt on täitsa võimalik läbi hammustada RahaBoti konseptsioonist. 😉

Leave a Reply