Investor Toomas purustatud – 19.07 h2ck.final.juuli

Investor Toomase portfell oli 05.08 seisuga 317594 eurot. Minu portfell sama kuupäevaga on natuke üle 335 000 euro. Investeerimisfestivalil paisati ka õhku küsimus, et kellel on tulevikus suurem potentsiaal, kas Investor Toomasel, Jaak Roosaarel või Madis Müüril. Ilmselgelt on kõige suurem eelis kahel viimasel, sest nad tegelevad aktiivselt ettevõtlusega. Just selle abil on võimalik paisutada portfelli ning kasvada üsna kiirelt. Toomas on oma portfelli kasvatanud 2002 aasta algusest ja jõudnud väga tublile kohale. Aga see kahvatub ettevõtluse kõrval, kus portfellid võivad väga kiirelt kasvada. Kui mina, oma ühe mehe ettevõttena, olen suutnud kasvatada portfelli 0st ca 330 000 euroni 3 ja poole aastaga, siis mida suudavad veel teised, kellel ägedamad skaleeritavad ettevõtted. Näiteks Markus Villig on Bolti kasvatanud suisa miljardiettevõtteks üsna lühikese ajaga. Kahjuks ma enda ettevõttet nii suureks kasvatada ei saa, aga samas, kas peakski. Ei usu, et Markuse elu väga stressivaba on, aga kindlasti on seal omad võlud ja valud. Jätkan endiselt oma vaikset rühkimist ning sama aegselt ka elu nautimist. Võtsin juulis järjekordse puhkuse ning veetsin natuke aega Eestist eemal. Seekord avastasin lõunapoolsemaid Euroopa riike. Päike, meri ja liivarand olid täitsa mõnusad. Nüüd on ainult veidi keeruline tagasi töölainele saada, sest kohati on sisimas tunne, et võiks veel lihtsalt olla ja puhata.

Aga tulles tagasi portfelli juurde, siis nüüd lisandus ka väike investeering nö. idufirma näol.

Juuli kuu passiivseks sissetulekuks kujunes ca 2700 eurot. See aasta olen suutnud keskmist hoida üle 2000 piiri. Loodan, et ehk õnnestub järgmine aasta 3000 piir ära purustada. Aga siin on kindlasti veel arenguruumi, sest portfelli kogutootlus on alla 10%.
Sihin ise 12% piirmäära ning eriti õnnelik oleksin, kui suudaksin jõuda suisa 15%ni. See aga nõuaks palju suuremat riski, mida ma hetkel ei sooviks võtta.

 

Endiselt tuleb väga suur osa sissetulekust ühisrahastusest, kuna nad pakuvad ka kõige suuremat tootlust.

Kogu portfell on jaotunud selliselt:

 

Kõige suurem muudatus oli selles, et vaba raha eest soetasin uue RahaBoti, millie osakaal nüüd moodustab pea poole mu portfellist. Viimasel ajal on RahaBottidega päris palju jamamist olnud, mis paneb mõtlema, et võibolla tuleks leida uusi väljundeid, kuhu oma raha suunata, aga sellest juba allpool.

Ühisrahastuses on läinud väga hästi. Mintoses on intressimäärad tõusnud ning seeläbi olen suutnud oma portfelli hajutada kõrgemate intresside peale. Eelmine kuu tootis Mintos mulle ca 12,23%. Aga kõige parem oli hoopis OmaRaha, kus intressimääradega mängides suutsin tootluseks saavutada suisa 22,55%. Loodame, et see rahamasin jätkab head keerutamist ning tootlus jääks enam vähem samale tasemele.

Tule investeeri koos minuga Mintoses ja me mõlemad võidame 1% boonust investeerides. Vajuta sellele lingile, et avada endale Mintoses konto:

https://c.trackmytarget.com/iup527

Kuidas see töötab? Mart avab üleval oleva lingiga konto ning hakkab Mintoses investeerima. 30 päeva pärast on Mart investeerinud kokku 3500€ ning me mõlemad saame oma kontole 35€ puhast raha. Sama diil juhtub ka 60ndal ja 90ndal päeval. Mida rohkem investeerid, seda rohkem boonust saad!
Win win!

 

Mikrolaen töötab endiselt hästi, aga käivad jutud, et varsti tuleb sealt raha tagasi. See oleks üsna kurb, kuna sealt vabanevat kapitali tuleb jälle hakata kuskile paigutama. Tootluseks endiselt 20%

RahaBotid on terve kuu erinevaid probleeme pakkunud. Üks vanematest RahaBottidest hangus ja tuli muretseda uus operatsioonisüsteem. Sellele konkreetsele mudelile oli päris raske uut süsteemi leida, nii et ta seisis pikalt toa nurgas ning kuu lõikes suutis sisse tuua vaid 140€. Konkreetse masina tootlikus oli juulis 5%, mis paneb mõtlema, et äkki oleks mõistlikum see kapital hoopis kuskile mujale paigutada. Aga sellega probleemid ei lõppenud. Soetasin mustalt turult uue RahaBoti, mida oli viimased aastad päris hästi hoitud. Kerge tolmupuhastus ja masina sai tööle pandud. Esimesed päevad töötas kõik hästi, kui äkitselt käis pauk ja süsteem samamoodi hangus. Leidsin end paar korda juba mõttelt, et aitab nendest masinatest ja parem müün mõnele huvilisele maha, kes viitsib jaurata. Hetkel küll veel maha müünud ei ole, kuid konkreetse “uue” RahaBoti tootlikus oli -1%. Selle asemel, et mulle raha tekitada, viis tema raha hoopis minema. Nelja RahaBoti kogutootlus oli juulis 9%. Ei ole kõige parem, aga ei ole ka vähemalt hetkel kõige halvem. Õnneks on masinad üsna käega katsutavad ja veidi rohkem hoomatavad, kui näiteks aktsiad või ühisrahastus. Vaatame, mis lähikuudel toimuma hakkab, aga kui tootlikkus peaks aastalõikes samale tasemele jääma, siis ma ei välista nende müüki. Kergem oleks investeerida see raha nt BHF või Eftenisse ja rohkem mitte mõelda. Majanduslanguse ajal käib väike kõlks vast alla, aga kui sellest mitte välja teha, siis oleks aktsiafondid üsna muretud instrumendid.

FunderBeamis ootasin LaMuu järelturult hüppelist hinnakasvu, et veidi spekuleerida. Juhtus aga nii, et hind ei tõusnudki väga ning nüüd kaupleb enam vähem oma avamishinna ümber. Kuna mul hetkel otseselt selle raha vajadust ei ole, siis lasen tal edasi tiksuda, aga pikka perspektiivi siin ma ei näe.

Aktsiate puhul andis Merko täitsa hea intressimakse, kuid hetkel midagi uut juurde soetanud ei ole.

BHF xirr on 14%

Apranga on -9%

SAB1L on 9%. (Eelmine kuu oli nullis, see kuu ca 9% tõusu)

Merko on 35% (eelmine kuu -2%, see kuu 35% plussis)

Aga ma ei teagi, kas on mõtet nende puhul igakuiselt seda xirr jälgida, sest muutused võivad päris suured olla.


Leave a Reply