200 000 eurot käes! – 18.07 h2ck.final.juuli

Tänase seisuga on üks väike verstapost jälle kätte saadud. Portfelli väärtus on kasvanud üle 200 000 euro. Krooni ajal oleks see suisa üle 3 miljoni krooni. Tundub täitsa ulmeline summa. Sellega seoses tekib väike ärevus, äkki on võimalik aasta lõpuks 250 000 euro piir ära katsuda.
Eraldi eesmärgiks seda ei sea, sest ma soovin võtta vabamalt. Kui ma seaksin rahanumbri endale eesmärgiks, siis mingil määral mataksin end jälle töösse ning unustaksin kõik ümbritseva. Aga vaatame korra üle, millised olid mu 2018a eesmärgid?

  1. Saavutada igakuine passiivne tulu 750€ – 5 kuud on veel tulemas, aga kui midagi kardinaalselt ei muutu, siis peaks see täitsa tehtav olema.
  2. Kasvatada portfell 150 000 euro peale – hetkel on portfell juba üle 200 000 euro. TEHTUD!
  3. Omada aasta lõpuks vähemalt 3 RahaRobotit – Kolmanda masina sain selle kuuga kätte. TEHTUD!
  4. Panna Omarahasse keerutama 5% portfellist – See eesmärk jääb kahjuks tegemata, sest ühisrahastusmaastikul on olukord muutunud ning Omarahasse ei ole võimalik minu tingimustel nii palju raha välja anda.
  5. Portfelli tootlus 10% – Hetkel on poole aasta portfelli tootlus ca 14%.

Aga võtame tabeli lahti ja viskame pilgu peale.

Nagu tabelist näha, siis juulis õnnestus üks korralik tõuge portfellile teha. Leidsin mustalt turult RahaBoti, mis paiskas mu portfelli täitsa segamini. Aga sellest lähemalt juba allpool.

Juuli kuu passiivne sissetulek oli 1038.09€, mis võrreldes Taavi postitusega, on alles lapsekingades.


Loodan, et üks päev jõuan ka talle järgi ning salamisi soovin sellest summast veelgi kaugemale hüpata. Aga eks see tasa ja targu olegi võimalik. Kuigi minu teekond ei ole veel nii pikk, siis soovitaksin soojalt ka Portfell Xil oma raha ära paigutada. Ta tõi oma viimases postituses välja, et on endale tekitanud ca 54 000$ nö. säästufondi ning ei ole seda raha väga kuskile ära paigutanud. Mäletan, et olin ka ise mitu aastat täpselt sama olukorra ees. Kirjutasin sellest ka pikemalt siin postituses: https://rahabot.rahajutud.ee/2018/01/05/2017-kokkuvote
Ma ei julgenud raha kusagile paigutada ning kõik investeerimisvõimalused tundusid hetke turuolukorras kehvad. Üks hetk suutsin ma aga oma hirmust üle astuda ja suunasin esimesed summad ühisrahastusse. Seal järgnesid juba kõik muud huvitavad investeerimisvõimalused ning tänu sellele olen hetkel passiivselt teeninud üle 12 000 euro. See on tegelikult üsna märkimisväärne summa ning kui ma oleksin oma hirmust endiselt kinni hoidnud, siis mul seda ei oleks. Ma istuks oma suure rahapataka otsas, mis altpool vaikselt mädaneks. Tänu investeerimisele ja liitintressile, aga see summa suureneb jõudsalt. Lisaks on see investeerimisteekond toonud minuni väga palju uut ja huvitavat. Olen saanud uusi tutvusi ning palju targemaks.

Ühisrahastus tõi mulle passiivselt 933€ ning RahaRobotid kõigest 105€. 

Selline olukord on väga segamini löönud mu portfelli jaotuse:


Hetkel on ühisrahastus saavutanud olukorra, kus sunniviisiliselt raha ma välja ei tahaks viia. Ideaalis võiksin suurendada aktsiate osakaalu, sest sooviksin selle osakaalu viia endiselt 10%ni. Praeguses turuolukorras oleksin rahul, kui mu portfell
jaotuks nii: 10% aktsiad, 10% raha, 40% ühisrahastus ja 40% RahaRobotid. Aga suurem osakaal oleks ühisrahastusel, sest puhtalt matemaatiliselt teenib seal rohkem.

 

Ühisrahastuses on kahjuks Omaraha täiesti ära surnud. Raha ei ole juba terve kuu mitte sentigi välja läinud ning tegin sealt esimese väljakande. Omaraha portfell väheneb jõudsalt ning sinna hetkel oma raha juurde ei lisa.
Mogo on Mintoses umbes 12% mu portfellist tagasi ostnud. Olen suutnud järelturult leida mõningaid laene 11%ga, kuid sellegipoolest seisab pea 5000 eurot vabana. Olen võtnud enda jaoks vastu otsuse, et alla 11% ma laene ei võta ning kui vaba raha hulk läheb liiga suureks, siis kannan raha lihtsalt portaalist välja. Loodetavasti juhtub nii nagu mõni aeg tagasi Twinos, kus investorid ei olnud nõus investeerima odavama intressiga ning Twino oli sunnitud oma laenuintressid endisele tasemele tagasi tõstma. Elame, näeme.

RahaBotid on teinud läbi kõige suurema muudatuse. Passiivse sissetuleku põhjal võiks õelda, et masinad on katki, aga võta näpust, vot ei ole. Töötavad teised täie hooga, aga on tekkinud ootamatud kulutused, mille arvelt olen
passiivset sissetulekut kärpinud. Üks neist vajas värvitihendite uuendust, mis läks ca 60€ maksma. Nüüd peaks jälle aasta ilusasti vastu pidama, aga passiivse tulu reale sõi augu sisse. Aga nüüd kõige suurema uudise juurde.
Suutsin mustalt turult leida uue masina – RahaBot 2.8 TEH 71. Antud isendi kätte saamine oli huvitav protsess, sest omanik ei teadnud, kui väärtuslik masin tal käes on. Sellega on isegi Eesti riigi jaoks raha prinditud. Kohapeale minnes selgus,
et kosja olid tulnud mitu huvilist. Selliseid masinaid on turul väga vähe ning huviliste rohkus vaid kinnitas mu arvamust. Otsustasin anda omanikule lisaks osturahale 360 eurot sooja käepigistuse saatel ning ta nõustus selle peale masina mulle ära loovutama. See küll sõi mu RahaBottide passiivse sissetuleku kõigest 105€ peale, aga tuleviku perspektiivis peaks hetkel tekkinud kahju taastuma kiirelt. Kuna sellele masinale väga armastust ja hoolt näidatud ei oldud, siis paljud osad olid vananenud ning kinni kiilunud. Seadme remont peaks võtma paar nädalat ning kiire kalkulatsioon varuosadele näitas, et mul tuleb kuskil 4000 eurot veel sellesse masinasse lisada. Osturaha laenasin suure venna käest, kes soovib igakuiselt vaid väikest osa kasumist endale. Loodetavasti järgmiseks kuuks on kõik jupid kohale jõudnud ning olen nad ka jõudnud sisse ära monteerida.

Aktsiate puhul ei ole midagi uut teinud. Hetkel näitab, et olen paarikümne euroga miinuses, aga kui BHF oma tagasiostukampaaniat jätkab, siis loodetavasti tõuseb ka hind ning kaob mu miinus. Tagantjärgi tarkusena oleks võinud Aprangat 2.26€ pealt
juurde võtta, sest poole aasta tulemused lükkasid hinna 2.29-2.30€ peale. Tõus küll üsna minimaalne, aga kasum on kasum.
Teiselt poolt vaatab vasta aga investeerimisguru Buffet, kes istub aga hoopis järjest suurema rahapataka otsas.

Tal on hetkel ca 130 miljardit dollarit vaba raha, sest seda lihtsalt ei ole väga kuskile paigutada. SP500 rühib jälle uute tippude poole ning mine tea, kas see võib olla märk pullihooaja lõpust!?

 


14 thoughts on “200 000 eurot käes! – 18.07 h2ck.final.juuli

  1. Kris Reply

    Mis need rahabotid tegelikult on?

    1. RahaBot Reply

      Hei Kristo!
      Samamoodi nagu sa ei saa täpselt õelda, kuidas ja kuhu oma sportbettinguid teed, ei saa ka mina RahaBotti välja anda. Konkurents läheks liiga suureks! 😉

  2. Eluolust Reply

    you sick freak

  3. Kristi Reply

    Tere, Robot!

    Ma pole vist väga teemas, misasjad need Rahabotid on? Oled kuskil selgitanud, mis müstikaga tegemist?

    1. RahaBot Reply

      RahaBot on üks paganama vinge instrument, mis toodab kuust kuusse sulle raha. Kui oled hoolas blogilugeja ning tunned interneti varjupooli, siis on täitsa võimalik teada saada, mis müstilise instrumendiga tegemist on 😉

      1. k Reply

        “interneti varjupooli”… Kas see tähendab, et nad on veits nagu… seadustamata? Illegaalsed immigrandid investeerimismaastikul:) Või väljendud lihtsalt värvikalt? 🙂

        1. RahaBot Reply

          Kõik on tõlgendamise küsimus. Tean isikut, kes teeb seda väga nahhaalselt ja mustalt. Aga seda tegevust on ka võimalik veidi “puhtamana” hoida 😉

  4. rahakratt Reply

    Sinu lehel käimine on nagu happe tegemine. Valge tekst mustal taustal… huh, krt, mul tööandja tuli ka pärima, et kas kõik ornungis, kui tema kabinetist mööda tuikusin. Tänks odava laksu eest!
    Kommentaariks veel niipalju (kui lubate) selle Portfell X mehe kohta. Mida suurem papp koguneb, seda keerulisem on alustada. Miks? Ma ka kunagi ühes oma postituses lahkasin seda teemat. Kui mul oleks täna 10k, siis ma vist ei julgeks seda mingisse Läti sotsiaalrahastuse afääri torgata. Aga kui see 10k sinna aastate jooksul ja mingi 500 eur kaupa koguneb, siis on okei.
    Lihtsalt tahtsin ära mainida, et siuke psühholoogiline hack, mis elu keeruliseks teeb, kui liiga palju sulli kokku koguda ja hoogu võtta. Täna on mul ka 10+ kilo aktsiates, mida ma ühekorraga never ei julgeks börsile torgata.
    Jõudu meile kõigile.

    1. RahaBot Reply

      Kui poliitiliselt korrektne olla, siis on tegemist halli tekstiga mustal taustal 😀 Kui nüüd see veel vilkuma panna, siis võiks täitsa epilepsiahoo tekitada.

      Aga olen su kommentaariga täiesti nõus Xi osas. Mida suuremaks summa läheb, seda raskem on seda kuskile paigutada. Emotsinaalne hirm kasvab rahapataka suurenedes ning seda valusam on ka kommiraha maksta, kui midagi peaks kehvasti minema.

    2. X Reply

      @RahaBot – Vali aplaus sulle! Portfell kasvab sul ikka päris mürinal ja on heaks motivaatoriks mullegi. Olen täiesti nõus, et raha ei ole mõtet seisma jätta, kui säästud ületavad juba selgelt eluks vajalikku varu. Mind huvitavad rohkem aktsiad ja natuke olen mures turgude pärast. Ilmselt on teataval määral selleks põhjust, ent samas kui liiga palju turge jälgida, siis leiab alati muretsemiseks põhjust – juba 2012. aastal arvati, et nüüd lööb maailmamajandusel kohe-kohe põhi alt ära. Ja lõppkokkuvõttes leidub igal ajahetkel häid investeerimisvõimalusi.

      @rahakratt – Pole sellise nurga alt mõelnudki, aga nüüd kui sa mainid, siis ma arvan, et su psühhoanalüüsil on tõepõhi all. Kui praegune eriala viskab kopa ette või järgmine kriis teeb rahast lagedaks, siis tasub mõelda psühholoogi erialale. 😛 Aga jah… üritan ka sujuvalt oma investeeringutega suuremate summadeni jõuda. Varem olen päris pikalt Forex’iga tegelnud ja seal tundusid ka aastate järel suuremad numbrid ajajooksul ühtäkki väiksemad.

      Edu meile kõigile, indeed, ja tervitused Pekingist. 🙂

      1. RahaBot Reply

        Aktsiaturg on tõesti hetkel üsna kuum ning sisenemiskohti keeruline leida. Aga ma ei tea, kui tõsiselt seda võtta saab, sest mõtlesin samu mõtteid ka paar aastat tagasi 😀 Nagu näha, siis kasvuruumi on tollest ajast päris palju olnud 😀
        Kas sa ühisrahastuse peale ei ole mõelnud?

    3. Eluolust Reply

      haha, happe tegemine 😀

  5. Taavi Reply

    Peab vist selle blogi blacklistima, selline hoog hakkab ennast juba demotiveerima, kui higistades aasta peale 20% tootlust välja venitab 🙂
    Tubli töö, jõuad juba enne 2020 finantsvabaduseni ilmselt.

    1. RahaBot Reply

      Tänud Taavi! Aga sa enda blogiga paned ka päris kõrged eesmärgid kõigile paika. 5000 eurot passiivselt kuus teenida ei ole naljanumber. Ma arvan, et sellist summat teenivad väga väga vähesed investorid. Veel vähem avalikud 😀

Leave a Reply